صافکاری خودرو

صافکاری خودرو (خدمتی دیگر از وستینال)

امروزه خودروها به یکی از ابزارهای اصلی زندگی بشر تبدیل شدند که استفاده روزافزون از خودروها و وسایل نقلیه منجر به افزایش تصادفات و در نتیجه آسیب‌های بدنه خودرو شده است. بدنه خودرو از چند لایه فلزی تشکیل شده است که با لایه‌هایی از رنگ پوشانده شده‌اند و شکل یکنواختی دارند. تصادفات کوچک و بزرگ یا سهل انگاری عمدی یا غیرعمدی می‌تواند به بدنه خودرو آسیب برساند. افزایش تعداد تصادفات و آسیب دیدن خودرو ها باعث افزایش مشاغل مربوط به تعمیرات خودرو و بدنه شده است. یکی از حرفه‌های مهم در زمینه ترمیم و تعمیر بدنه‌ خودرو، صافکاری و نقاشی خودرو است. شناخت بهتر این حرفه می‌تواند به شما درک بهتری از شرایط لازم برای نگهداری خودرو بدهد.

چه زمانی به صافکاری خودرو نیاز داریم؟

صافکاری خودرو مهارتی در تعمیر بدنه خودرو است که همه صافکاران به خوبی قادر به انجام آن نیستند. اگر در اثر تصادف یا هر حادثه‌ای قسمتی از بدنه دچار فرورفتگی شود، برای بازگشت به حالت عادی به صافکار نیاز دارید. یک صافکار حرفه‌ای با بررسی قسمت‌‌های آسیب دیده و تخمین میزان آسیب، نوع صاف کردن را تعیین می‌کند. صافکاری در دو حالت بدون رنگ یا با رنگ انجام می‌شود. به عبارت دیگر می‌توان گفت که صافکاری بیش از این که کار تعمیری یا مکانیکی باشد، یک هنر در زمینه‌ی خودرو است. صافکار با استفاده از وسایل و دستگاه‌ها، هر‌گونه مشکل ایجاد شده روی بدنه خودرو را از بین می‌برد تا بدنه به حالت اولیه بازگردد. در برخی از تصادفات آسیب بیشتر از حدی است که قطعه صافکاری شود و صافکار باید قطعه مربوطه را تعویض کند. تعویض قطعه معمولا در درب‌ها، کاپوت و گلگیر‌های خودرو و در شرایط بدتر، تعویض شاسی و اتاق خودرو انجام می‌شود. در مرحله بعد صافکار با استفاده از سنباده سطح ناحیه آسیب دیده را با سایر قسمت‌ ها تراز کرده و سطح آسیب دیده را بتونه کاری می‌کند.

371ac

خسارت‌ های وارده بر‌ای مختلف بدنه خودرو دو حالت کلی است:
1. آسیب سطحی : اگر آسیب به وسیله نقلیه منجر به خراش یا خسارت جزئی روی سطح بدنه شود. با روش‌هایی مانند پولیش کاری یا صاف کاری بی رنگ به راحتی می‌توان آن را درست کرد.
2. آسیب عمقی : اگر در هنگام تصادف خودرو به شدت آسیب دیده باشد تنها راه حل این است که صافکاری یا به اصطلاح چکش ‌کاری شود. در این نوع خسارت‌ها به نقاشی بعد از صافکاری نیاز است.

فیلم صافکاری خودرو در تعمیرگاه وستینال

انواع صافکاری خودرو

همانطور که در بالا ذکر کردیم، بسته به نوع و شدت ضربه تصادف، صافکار تصمیم می‌گیرد که با قسمت آسیب دیده چه کند.گاهی ضربه طوری است که نیازی به نقاشی روی بدنه نیست و یک صافکار ماهر می‌تواند بدون رنگ قسمت آسیب دیده را صافکاری کند. کار به مهارت و دانش بالایی نیاز دارد. گاهی اوقات در تصادف، ضربه زیادی به بدنه خودرو وارد می‌شود که مستقیماً رنگ خودرو را از بین می‌برد و یا در اثر ضربه زدن چکش و مراحل صافکاری، رنگ قسمت آسیب دیده از بین می‌رود. در این صورت نمی‌توان از صافکاری بدون ‌رنگ استفاده کرد. در این حالت صافکار باید از رنگ برای صافکاری قسمت آسیب دیده استفاده کند. در اکثر موارد صافکاری بدون رنگ امکان پذیر نیست. عوامل تاثیرگذار بر صافکاری:

تجهیزات صافکاری: تعمیر خوب، بدون ابزار و تجهیزات به روز و با کیفیت امکان پذیر نیست.
مهارت‌‌های صافکار : مهارت صافکار از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا بدنه خودرو اولین چیزی است که توجه شما را به خود جلب می‌کند.

صافکاری لیزری نوعی صافکاری بی رنگ و مدرن ترین نوع صافکاری در حال حاضر به شمار می‌آید. هنگام بروز تصادف حتی اگر رنگ بدنه خودرو دچار شکستگی شود از صافکاری لیزری استفاده می‌شود. در این روش با استفاده از لیزر و علم اپتیک (نور شناسی) به تعمیر سطوح خارجی بدنه خودرو می‌پردازند. مزیت استفاده از این نوع صافکاری این است که بخاطر حرارتی که لیزر از خود به جا می‌گذارد، طوری که هیچ رد و نشونه‌ای از صافکاری روی بدنه نمی‌ماند و صافکاری به بهترین شکل ممکن صورت می‌گیرد.

دستگاه مغناطیسی با سیستم امواج الکتریکی کار می‌کند. این امواج به گونه‌ای عمل می‌کنند که مولکول‌های فولاد را از هسته و مرکز ورق به جنبش در می‌آورند و باعث رفع فرو رفتگی‌های ناشی از تصادف روی بدنه خودرو می‌شوند.

 

این نوع صافکاری هم جزو صافکاری بدون رنگ محسوب می‌شود و برای ضربه‌های شدید قابل استفاده نیست. طرز عملکرد این دستگاه طوری است که قسمت‌های فرو رفته بدنه حین تصادف را با دستگاهی به حال اولیه خود در می‌آورند به طوری که هیچ ردی از خود به جای نگذارند.

این روش از صافکاری توسط گیره و میله‌های PDR که از جنس فولاد است انجام می‌شود. و برای فرو رفتگی‌های روی بدنه خودرو حتی فرورفتگی‌های ناشی از پرتاپ سنگریزه قابل استفاده است. استفاده از این میله‌ها به ظاهر ساده به نظر می‌رسند در حالی که نیاز به تجربه‌ی بالایی است.

 

ویژگی‌های صافکاران وستینال چیست؟

  1. صافکاران وستینال قبل از شروع کار کلیه مراحل را با جزئیات کامل (بی رنگ یا با رنگ) و قیمت اعلام میکنند.
  2. قبل از شروع کار باید تمامی قسمت ‌های اضافی روی بدنه (دستگیره درب‌ها و …) جدا شود تا قسمت مورد نظر برای صافکاری به راحتی در دسترس شخص قرار گیرد.
  3. به تقارن قطعات جفت مثل درها و گلگیر‌ها توجه ویژه‌ای داریم تا بعد از صافکاری دقیقاً هم سطح شوند.
  4. در صورت امکان برای صاف کردن هر قسمت، چکش را از داخل بدنه به سمت بیرون می کشیم و به شدت ضربات توجه کافی داریم.
  5. دقیقاً از کد رنگ بدنه مشخص شده توسط سازنده خودرو استفاده می کنیم. البته کیفیت نیز مهم است. زیرا رنگ بی‌کیفیت به مرور زمان در اثر نور خورشید خواص اولیه خود را از دست می‌دهد.
  6. صافکاران وستینال باید تا حد ممکن قطعات را تعویض نکنند. زیرا افت قیمت خودرو در صورت تعویض قطعات خیلی بیشتر از صافکاری با رنگ و بدون رنگ است.

( اگر صافکاری ماشین نیاز به رنگ داشته باشد، این خودرو به اندازه ضربه و رنگ ‌شدگی دچار افت قیمت می‌شود. در نتیجه باید در انتخاب صافکار خودرو بسیار دقت کنید و صافکاری خودرو خود را دست هر شخصی ندهید. زیرا علاوه بر پرداخت هزینه زیاد، ممکن است خودروی شما ظاهر خوبی نداشته باشد و به قولی از خودروی خود دل زده شوید )

ابزارهای صافکاری خودرو

تگرگ کش چسبی

این ابزار جزو حرفه‌ای ‌ترین ابزار های صافکاری است که با استفاده از چسب گیره ‌هایی را به قسمت ‌های آسیب دیده (فرو رفته) می‌چسبانند و سپس با اعمال نیرویی به سمت بیرون می‌کشند تا فرو رفتگی ‌ها برطرف شود.

وسایل بتونه کاری

از این وسایل هنگامی استفاده می‌شود که صافکار مراحل صافکاری را انجام داده و قبل از مراحل نقاشی، برای زیر‌سازی قسمت‌های صافکاری شده انجام می‌شود.

دستگاه جوش

در هنگام تصادفات ممکن است برخی از قسمت‌های بدنه شکسته شود و یا از بین رود. یک صافکار با استفاده از دستگاه جوش این قسمت‌های شکسته شده یا از بین رفته را ترمیم و تعمیر می‌کند.

پمپ رنگ

بعد از بتونه کاری و صیقل دادن قسمت آسیب دیده و ساخت رنگ مناسب برای خودرو، از این دستگاه برای زدن رنگ استفاده می‌شود.

سمباده

بعد از انجام صافکاری و گذراندن مرحله بتونه کاری از سمباده استفاده می‌شود. سمباده‌ها به دو دسته برقی و دستی وجود دارند.

ابزارهای چوبی

یکی از ابزار‌های صافکاری است که برای صافکاری بدنه نوعی از خودروها است که قادر به صافکاری با مشتی و قالب فلزی نیست و باید از ابزارهای چوبی استفاده کرد. این ابزارها شامل: انواع چکش، مشتی و قالب تنه می‌باشند.

دستگاه بدون رنگ مغناطیسی

دستگاه بدون رنگ مغناطیسی با امواج گردابی الکتریکی کار می‌کند و جزع دستگاه‌های تگرگ کشی محسوب می‌شود. امواج تولید شده توسط این دستگاه، مولکول‌های فولاد را به جنبش در می‌آورد و باعث ترمیم فرورفتگی‌ها می‌شود. از این دستگاه برای صافکاری بی رنگ استفاده می‌شود.

خشک کن رنگ

این دستگاه به گونه‌ای طراحی شده که برای هر قسمت از بدنه قابل استفاده است. از خشک کن رنگ برای خشک کردن قسمت‌های بدنه خودرو، بعد از صافکاری استفاده می‌شود. نحوه کار این دستگاه با لامپ‌های مادون قرمز است که سرعت خشک کردن بالایی دارند.

پولیش

بعد از مراحل نقاشی احتمال این که رنگ ناحیه آسیب دیده با بقیه خودرو فرق کند یا نه، به مهارت صافکار و نقاش مربوط می‌شود. در این صورت بعد از نقاشی برای اینکه رنگ جدید قابلا تشخیص نباشد، قسمت‌های جدید را پولیش کاری می‌کنند.

مشتی و قالب تنه

از مشتی و قالب تنه برای صافکاری بدون رنگ استفاده می‎‌شود و معمولا برای فرو رفتگی یا برآمدگی‌‌های آسیب دیده به کار می‌رود.

شاسی کش

اصطلاح شاسی کشی به منظور بازگردانندن خسارت ناشی از شاسی خودرو استفاده می‌شود. هنگامی که شاسی خودرو به شدت آسیب دیده باشد باید از این ابزار استفاده کرد. شاسی کشی به کمک جک انجام می‌شود که به آن شاسی کش نیز می‌گویند.

میله ‌های صافکاری

استفاده از این میله‌ها در صافکاری نیاز به تخصص بالایی است. میله‌های صافکاری به عنوان اهرم‌های صافکاری نیز شناخته می‌شوند. از اهرم‌های صافکاری برای صافکاری بی رنگ قسمت‌های مختلف بدنه شامل درب‌ها، کاپوت، ستون و سقف استفاده می‌شود.

آدرس صافکاری و نقاشی وستینال : 

تهران ، خ دماوند ، نرسیده به سه راه تهرانپارس ، پلاک60

شماره تماس صافکاری و نقاشی وستینال :

09128682286

درخواست مشاوره صافکاری و نقاشی

  • توضیحاتی پیرامون مدل خودرو، میزان صدمه وارد شده به خودرو و محل آسیب دیده بدهید.
  • انواع فایل های مجاز : jpg, gif, png, pdf.
    جهت اعلام هزینه و زمان دقیق تر، عکس قسمت آسیب دیده خودرو را ارسال کنید.

صافکاری اجزای مختلف بدنه خودرو

قبل از صافکاری پرشیا

صافکاری کاپوت

یکی دیگر از قطعات خودرو که در معرض ضربه قرار می‌گیرد، کاپوت آن است. کاپوت در جلوی خودرو قرار گرفته است، بنابراین بسیار مستعد آسیب است. در صاف‌کاری کاپوت هر چقدر هم که کاپوت صاف شود، باز هم امواج و برجستگی‌ها به دلیل منحنی شکل بودن، قابل مشاهده خواهد بود. به طور کلی کاپوت خودروها قطعاتی هستند که بر روی ظاهر خودرو تاثیر زیادی می‌گذارند. در خیلی از مواقع به دلیل عدم تخصص صافکار، مالکان خودرو را به ناچار مجبور خرید کاپوت جدید می‌کنند که تنها باعث ایجاد هزینه‌های زیادی می‌شود بلکه افت قیمت خودرو هنگام تعویض کاپوت بسیار زیاد است.

تعمیر سپر

تعمیر سپر خودرو یک تخصص در زمینه‌ی سپرسازی و صافکاری خودرو می‌باشد. سپر خودرو یکی از قطعاتی است که همواره در معرض ضربات و فشارهای مختلف قرار دارد و یکی دیگر از آسیب‌پذیرترین قسمت‌های بدنه است. سپر ضمن محافظت از بدنه خودرو، کنترل و هدایت خودرو را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. از این رو سپر خودرو همیشه به عنوان یک بخش محافظ در نظر گرفته می‌شود و وظیفه اصلی آن‌ها محافظت از بدنه و فضای داخلی خودرو در برابر ضربه‌های احتمالی است. اگر سپر خودرو به درستی تعمیر نشود، بسیاری از سیستم‌های پایداری و تعادل خودرو ممکن است از کار بیفتند. هنگامی که سپر ضربه می‌خورد دچار فرو‌رفتگی یا شکستگی سپر می‌شود. در صورت فرورفتگی‌، ساختار سپر معمولا با استفاده از صافکاریPDR توسط میله‌های خاص پی‌دی‌آر و یا بوسیله دستگاه هاتباکس، تعمیر می‌شود. اما در صورت شکسته شدن سپر، باید تعویض و یا جوش داده شود. بعد از جوشکاری، سپر خاصیت نرمی خود را از دست می‌دهد و احتمال رنگ بریدگی و شکستکی مجدد آن وجود دارد. بهترین کار این است که سپر را تعویض کنید زیرا تعمیر آن دیگر معقول به نظر نمی‌رسد.

photo_2016-06-05_12-58-48
photo167395377

صافکاری ستون‌ها

ستون‌ها از جوشکاری قسمت‌های مختلف بدنه خودرو کنار یکدیگر شکل اساسی‌ای به اسکلت خودرو می‌دهند و جزء قسمت‌های اصلی و مهم خودرو بشمار می‌روند. در صورت بروز حادثه، در صورتی که آسیب به ستون‌ها کم و ناچیز باشد، می‌توان با فرآیند شاسی‌کشی و استفاده از جک، ستون‌ها را به شکل اولیه خود در آورند و سپس با بهره گیری از میله‌های pdr فرم نقاط و بخش‌های نهایی را به حالت اولیه باز‌گردانند، اما در صورتی که آسیب زیاد باشد، باید قطعه تعویض شود.

صافکاری سقف

سقف خودرو در بروز تصادفات آسیب کمتری می‌بیند و فقط در زمان چپ کردن ضربه زیادی می‌خورد. معمولا سقف خودروها را تنها از دو لایه از فلزلت سبک ساخته می‌سازند تا از این طریق وزن خودرو به حداقل برسد. هنگامی که بدنه خودرو دچار آسیب می‌شود برای رفع آن به صافکاری می‌رویم و صافکار با ضربه هایی توسط چکش و ابزارهای دیگر سعی در صاف کردن قسمت آسیب دیده می‌کند. یک صافکار حرفه‌ای برای اینکه بتواند کار را بدون مشکل تحویل دهد سعی می‌کند قطعه را از روی بدنه جدا کند. وقتی که سقف خودرو دچار فرو رفتگی شود قادر به جدا سازی نیست. به همین دلیل بسیاری از از صافکارهای از روش مکش برای از بین بردن فرورفتگی‌های روی سقف استفاده می‌کنند که یک روش غیر اصولی است و برای صافکاری سقف اصلا مناسب نیست. تیم تخصصی وستینال کلیه خدمات صافکاری سقف خودرو‌های ایرانی و خارجی را به شما ارائه می‌دهد.

photo163953732

صافکاری گلگیرها

گلگیرها یکی از اصلی‌ترین قسمت ‌های بدنه خودرو هستند که خطر برخورد با سایر اجسام در آن‌ها بسیار زیاد است. گلگیرها در بسیاری از خودروها برجستگی خاصی دارند و به نوعی نقش ضربه‌گیر را ایفا می‌کنند. اگر قرار است صافکاری گلگیر، بدون رنگ انجام شود نیازی نیست که گلگیر از روی بدنه جدا شود و به راحتی می‌توان با ابزارهای صافکاری بدون رنگ، صافکاری را انجام داد. اما در صافکاری با رنگ اگر آسیب خیلی شدید نباشد مجدد نیازی به باز کردن گلگیر نیست ولی اگر آسیب کم نباشد صافکار مجبور به جدا کردن گلگیر از روی بدنه می‌کند و بعد از مراحل صافکاری و نقاشی باید دقت لازم در تراز کردن گلگیر با کاپوت و چراغ و سپر را داشته باشد.

« تیم صافکاری وستینال با استفاده از ابزارهای تخصصی و مدرن خود قادر است مقدار ضربه روی بدنه خودروی شما را تشخیص دهد و کلیه مراحل صافکاری را با رضایت کامل شما انجام دهد. »

نمونه کارهای صافکاری خودروی وستینال

BMW-Center-Services-collision-repair

تماس با ما

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هر سوالی دارید در واتساپ پاسخگو هستیم!