تعویض روغن هیدرولیک

تعویض روغن هیدرولیک
فهرست مطالب

این‌که خودروی شما خارجی باشد یا داخلی تفاوتی ندارد؛ چراکه در هر صورت باید در زمانی مشخص شده نسبت به تعویض روغن هیدرولیک آن اقدام نمایید. بسیاری از افراد این کار را ساده تلقی می‌کنند؛ اما باید بدانید که در صورت عدم توجه به نکات و قوانین انجام این کار، ممکن است تجهیزات داخلی خودرو با مشکلاتی مواجه گردند؛ زیرا این ماده سمی بوده و اگر هواگیری در شرایطی مطلوب انجام نگیرد، می‌تواند مسمومیت را به همراه داشته باشد. همانند روغن‌های دیگر، روغن هیدرولیک نیز با استفاده از روغن پایه و مواد افزودنی تهیه می‌شود تا بتواند نقش موثری در سیستم‌های مختلف خودرو داشته باشد.

روغن هیدرولیک چیست؟

بسیاری از متخصصان فعال در حوزه خودرو، روغن هیدرولیک را سیالی می‌دانند که وظیفه انتقال نیرو در سیستم‌های مختلف ماشین را برعهده دارد. از آنجایی که تمامی سیستم‌های داخلی خودرو باید با سرعتی مناسب به فعالیت خود ادامه دهند، می‌توان برای تقویت و افزایش راندمان آن، از چندین ماده افزودنی نظیر ضدزنگ و آنتی اکسیدان، مهار‌کننده‌های سایش، بازدارنده‌های خوردگی و تقویت‌کننده‌ها استفاده کرد. در واقع با این کار شما می‌توانید علاوه‌بر انتقال صحیح نیرو، بر عملکرد‌های ثانویه چون روانکاری، آب‌بندی، حذف آلودگی، انتقال حرارت و… تاثیر بسزایی داشته باشید.

براساس تجربیات به دست آمده توسط متخصصان طی چندین سال فعالیت در این حوزه، باید گفت چنانچه روغن هیدرولیکی دارای مواد شیمیایی مقاوم در در برابر اکسیداسیون و سایش باشد، می‌تواند عملکرد بهتری را ارائه دهد.

وظیفه روغن هیدرولیک

اگرچه وظیفه اصلی این روغن، تسهیل امور مربوط به فرمان خودرو است؛ اما به‌دلیل ویژگی‌های چشمگیری که دارد، نباید از کاربرد‌های متنوع این روغن نظیر انتقال قدرت موتور از طریق کلاچ یا مبدل گشتاور، روغن‌کاری و روانکاری تمام قسمت‌های سیستم، انتقال حرارت از گیربکس و مبدل گشتاور به کولر و انتقال فشار از طریق سیستم هیدرولیک غافل شد.

زمان تعویض روغن هیدرولیک

بهترین زمان تعویض روغن هیدرولیک خودرو

زمان تعویض روغن هیدرولیک خودرو

افرادی که از آگاهی مطلوبی نسبت به زمان مناسب تعویض روغن هیدرولیک برخوردار نیستند، تصور می‌کنند این روغن نیز همانند سایر روغن‌های خودرو باید براساس کارکرد خود به کیلومتر تعویض شود؛ در صورتی که برای روغن هیدرولیک که از دسته روغن‌های صنعتی به شمار می‌رود، شرایط و زمان تعویض متفاوت خواهد بود. شما در دو حالت می‌توانید نسبت به تعویض روغن خودرو اقدام کنید.

  1. در نخستین حالت اگر شما ظاهر نامناسبی همچون مات شدن، تیره شدن، تغییر رنگ، استشمام بوی سوختگی از روغن، کف کردن یا تغییراتی در گرانروی یا ویسکوزیته شدن آن مشاهده کرده‌اید، می‌بایست در سریع‌ترین فرصت نسبت به تعویض آن اقدام نمایید؛ چراکه این روغن اکسید شده و می‌تواند در صورت ادامه فعالیت، باعث سایش در تجهیزات داخلی خودروی شما شود.
  2. در حالت دوم چنانچه هیچ‌کدام از علائم بالا ظاهر نشده باشند، می‌بایست باتوجه به توصیه کارشناسان فعال در این حوزه و شرکت سازنده روغن هیدرولیک، پس از گذشت هر ۱۲۰ هزار کیلومتر پیمایش خودرو روغن را تعویض نمایید.

گریدهای انواع روغن هیدرولیک

براساس کارکرد و تنوع خودرو‌ها، روغن‌های هیدرولیک نیز دارای گرید‌های مختلفی چون ۵، ۱۰، ۲۲، ۳۲، ۴۶، ۶۸، ۱۰۰، ۱۵۰، ۲۲۰ هستند که از میان آن‌ها گرید‌های ۴۶ و ۶۸ بیشترین استفاده را در این حوزه دارند. علاوه‌بر گرید آن‌ها، این نوع روغن از نظر سطح کیفی نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد که همین سطح دارای انواعی چون HL،HLP و HVLP است. در واقع این سطوح مختلف نشان‌دهنده مقاومت در برابر تغییرات دما هستند. لازم به ذکر است که براساس استاندارد ISO ۶۷۴۳ که یکی از مشهور‌ترین استاندارد‌های این حوزه محسوب می‌شود، روغن‌های هیدرولیک نیز دارای انواع مختلفی بوده که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

  1. روغن‌های هیدرولیک HM قابلیت استفاده در مدت زمان طولانی را دارا هستند.
  2. روغن‌های هیدرولیک HL که امروزه یکی از پر مصرف‌ترین روغن‌های این حوزه محسوب می‌شوند.
  3. روغن‌های هیدرولیک گردشی که به علت استفاده از ضداکسیداسیون‌ها، از کاربرد وسیعی برخوردار هستند.
  4. روغن پایه یا روغن بیس نیز دارای هیچ‌گونه ماده افزودنی نبوده و به عنوان اولین نوع روغن‌های این حوزه در بازار وجود دارد.

البته اگرچه امروزه استاندارد ISO ۶۷۴۳ بسیار شهرت داشته؛ اما شما می‌توانید انواع مختلفی از روغن‌های هیدرولیکی را نیز شاهد باشید.

  • Cincinati Milacron
  • Afnor NFE
  • Cetop RP ۹۱ H
  • DIN ۵۱۵۲۴

همچنین از دیگر روغن‌های هیدرولیکی خودرو، باید به روغن ضدآتش اشاره کرد که دیر شعله‌ور شده و میزان آتش کمتری را به اطراف منقل می‌کند.

  • امولسیون روغن در آب
  • امولسیون آب در روغن
  • سیالات آب گلیکول
  • مایعات سنتتیک

مراحل تعویض روغن هیدرولیک فرمان

مراحل تعویض روغن هیدرولیک ماشین

توصیه می‌شود که برای استفاده هرچه بهتر از روغن‌های هیدرولیکی، انجام این کار را به متخصصان و کارشناسان واگذار کنید؛ اما بهتر است برای افزایش آگاهی نسبت به طریقه انجام تعویض روغن با مراحل آن به‌صورت حدودی آشنایی داشته باشید.

  1. قرار دادن خودرو در سطحی صاف و بدون شیب
  2. خاموش کردن موتور خودرو و خنک شدن موتور
  3. تمیز کردن درب مخزن مخصوص روغن به منظور جلوگیری از ورود آلودگی
  4. تخلیه روغن قدیمی با استفاده از دستگاه وکیوم
  5. ریختن مقداری روغن جدید و خالی کردن آن با استفاده از دستگاه وکیوم (این کار به منظور خالی شدن ته‌ مانده‌های روغن قبلی انجام می‌شود).
  6. بالا بردن خودرو به‌وسیله سه پایه فلزی و جک
  7. روشن کردن موتور خودرو و حرکت فرمان به سمت‌های چپ و راست
  8. جریان روغن قدیمی به‌صورت کامل درون مخزن و عمل تخلیه هوا
  9. تخلیه روغن قدیمی با استفاده از دستگاه وکیوم
  10. باز کردن شلنگ روغن هیدرولیک و تخلیه تمام آلودگی‌ها
  11. استفاده از دستکش و وارد کردن روغن هیدرولیک جدید
  12. پس از اتمام کار، می‌بایست فرمان خودرو را به سمت‌های چپ و راست بچرخانید تا روغن به‌خوبی در مخزن تعبیه شود.

سخن پایانی                                                                                                      

چنانچه خودروی شما نیز دارای فرمان برقی است، قطعاً تعویض روغن هیدرولیک فرمان خودرو یکی از اقدامات مهم و اساسی خواهد بود؛ زیرا این روغن نقش اساسی در خودرو داشته و باعث می‌شود تا تجهیزات مربوط به فرمان خودرو با نرم‌ترین حالت به حرکت خود ادامه دهند. جالب است بدانید زمانی که شما فرمان خودرو را می‌چرخانید، پمپ هیدرولیک روغن به فرمان این دستور را صادر می‌کند تا با نرمی بیشتری به چرخش خود ادامه دهد؛ در نتیجه با این تفاسیر باید گفت که این روغن وظیفه کاهش اصطکاک و انتقال نیرو را برعهده دارد.

اشتراک گذاری این مطلب:

در whatsapp به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هر سوالی داشته باشید در واتس اپ پاسخ خواهیم داد