اکسل خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟

اکسل یا همان Axle با عنوان محور مرکزی یک چرخ یا دنده شناخته می شود. اکسل خودرو در واقع یکی از قطعات ثابت خودرو محسوب می شود که به عنوان یک محور مرکزی برای نصب چرخ ‌ها کاربرد دارد. اکسل در اغلب مواقع با یک یاتاقان و یا بوش مکانیکی در داخل سوراخ دنده یا چرخ نگه داشته شده و ثابت در جای خود باقی می ماند تا به این وسیله چرخ یا دنده بتواند به طور آزاد به دور آن بچرخد. اکسل های متنوعی با توجه به نوع مکانیزم، نوع طراحی و محدودیت فضا و … وجود دارند. محورها اجزای اساسی هر وسیله نقلیه هستند و در سه نوع اصلی قرار دارند: محور جلو، محور عقب و انتها. محور میله یا بدنه است که چرخ ها را چرخانده و از وزن وسیله نقلیه شما را  می کند. همچنین اکسل ها را می توان با توجه به کاربردشان به چند دسته تقسیم کرد. بیایید انواع محورها را تجزیه کنیم و ببینیم که چگونه باید نسبت محور مناسب وسیله نقلیه خود را انتخاب کنید.

نمایی از اکسل یا محور خودروی ماشین بدون بدنه

اکسل، محور یا Axle چیست؟

محورها یکی از اجزای اصلی وسیله نقلیه شما محسوب می شوند، محورها بدنه مرکزی هستند که به چرخ ها متصل می شوند. از آنجا که اکسل قدرت دوران چرخ ها را کنترل می کنند، هر وسیله نقلیه ای برای کارکرد باید محورهایی داشته باشد.

هر ماشین چند اکسل دارد؟

تعداد محورهای موجود در یک اتومبیل به نوع خودرو بستگی دارد. در بیشتر موارد، اتومبیل ها برای چرخش چرخ ها دو محور دارند. وسایل نقلیه بزرگتر که مسافر بیشتری دارند و چرخ بیشتری دارند ممکن است محورهای بیشتری داشته باشند. به راحتی می توان تعداد محورهایی را که ماشین شما یا هر وسیله نقلیه دیگر در اختیار دارد شناسایی کرد. فقط کافی است از سمت اتومبیل خود نگاه کنید، سپس جفت لاستیک ها را بشمارید. اکثر اتومبیل ها در مجموع چهار لاستیک دارند یا دو جفت تایر دارند که یک جفت در جلو و دیگری در عقب واقع شده است. دو جفت لاستیک برابر دو محور است.

عواملی که نوع محور در یک ماشین را تعیین می کنند:

چندین عامل تعیین می کند که چه وسیله نقلیه شما چه نوع محوری نیاز دارد. به عنوان مثال، الزامات فنی و میزان نیرو تولید شده در تصمیم گیری در مورد نوع محور بسیار تاثیرگزار خواهد بود. برخی از وسایل نقلیه دارای محورهای از پیش طراحی شده در قالب های استاندارد هستند. برخی دیگر محورهایی را متناسب با نیازها و مشخصات خودرو سفارشی کرده اند. محورهای سفارشی تمایل دارند که برای اتومبیل ها بهتر کار کنند از آنجا که امکان کنترل شخصی تر روی چرخ ها را فراهم می آورد. این محورها می توانند سرعت و گشتاور چرخ ها را به میزان دقیق تری تنظیم کنند.

همچنین بخوانید: صداگیری جلوبندی و قطعات مکانیکی خودرو

انواع مختلف اکسل و کاربرد هر یک از آنها

محورها در سه نوع استاندارد عرضه می شوند:

محور عقب: این محور وظیفه انتقال نیرو به چرخ های محرک را بر عهده دارد. در دو نیمه قرار دارد، معروف به نیم بدنه که توسط دیفرانسیل متصل می شوند. در بیشتر موارد، محورهای عقب فعال هستند، به این معنی که همراه با چرخ ها چرخانده می شوند.

محور جلو: این محور که در قسمت جلوی خودرو قرار دارد، وظیفه کمک به فرمان و کنترل و پردازش ضربه از سطح ناهموار جاده را برعهده دارد.

محور خرد: محورهای خرد پیرامون چرخ های جلوی خودرو متصل شده اند، به گونه ای که دستگیره ها این محورها را به محور جلو وصل می کنند.

انواع محور عقب

همه محورهای عقب یکسان نیستند، زیرا روش های پشتیبانی و نصب، نوع آن را تعیین می کند. سه نوع محور عقب وجود دارد:

محور نیمه شناور: این محور عقب چرخ را به لبه بیرون امده آن وصل می کند و چرخ را ایمن نگه می دارد. یاتاقان محور را پشتیبانی می کند و دیگری در داخل محور قرار می گیرد. از آنجایی که خودرو دارای دو یاتاقان است، برای تولید همان گشتاور یک محور نیمه شناور باید بزرگتر از گزینه های دیگر باشد. محورهای نیمه شناور برای اتومبیل ها، SUV ها (خودروی شاسی ‌بلند) و کامیون هایی با اندازه متوسط از قبیل وانت های نیم تن و سبک وزن استفاده می شوند.

محور کامل شناور: دقیقا به مانند نام خود عمل می کند، این نوع محور به لطف دو بلبرینگ، به طور موثری در محل شناور بوده و موقعیت خود را حفظ می کند. این مورد تنها برای انتقال گشتاور رانندگی طراحی شده است. محورهای کامل شناور تمایل دارند که برای وسایل نقلیه بزرگتر مانند کامیون های سنگین، بهترین کار را داشته باشند. برخی از کامیون های متوسط که ظرفیت بکسل بزرگتر دارند یا آنهایی که از چهارچرخ استفاده می کنند، می توانند از محورهای کامل شناور نیز بهره مند شوند.

محور شناور سه چهارم: از محور نیمه شناور پیچیده تر و همچنین قابل اطمینان تر است. این امر به حفظ تراز چرخ کمک می کند و نیروی محرک جانبی و گشتاور محرک را کنترل می کند.

انواع محور جلو

وسایل نقلیه دارای دو نوع محور اصلی در جلو هستند:

محور جلوی مرده: این محورها در جای خود باقی می مانند و با چرخ ها چرخانده نمی شوند. بیشتر محورهای جلو و دیفرانسیل های مرده دارای محفظه هایی هستند که از تماس آنها با آب یا خاک جلوگیری می کند.

محور جلوی زنده: برخلاف محورهای جلوی مرده، محورهای جلوی زنده قدرت رانندگی را از جعبه دنده به چرخ های جلویی منتقل می کنند.

انواع محور خرد

چهار نوع محور خرد وجود دارد:

Elliot: از این نوع برای اتصال به محور جلو از یک یوغ و یک گیره استفاده می شود.

Reverse Elliot: این نوع اکسل خرد، ترتیب مخالف یک محور خرد Elliot را دارد.

Lamoine: این نوع محور خرد، به جای یک لولا از یک نوع یوغ، از یک دوک شکل L استفاده می کند.

Reverse Lamoine: دارای طرح مخالف محور استاندارد خرد Lamoine است.

اکسل یا محور خودرو بدون بدنه با پس زمینه سفید

چگونه متوجه شویم که اکسل خودروی ما احتیاج به تعمیر دارد؟

از آنجا که محورها برای کارکرد اتومبیل ضروری هستند، مهم است که درستی کارکرد آنها را کنترل کنید. در این صورت، اگر یکی از نشانه‌های زیر را مشاهده کردید، می توانید بگویید که محور شما کارکرد درستی ندارد:

  • هنگام کار با اتومبیل خود احساس لرزش می کنید.
  • وسیله نقلیه شما حتی اگر در حال فعالیت باشد به جلو یا عقب حرکت نمی کند.
  • وقتی ماشین خود را روی دنده قرار می دهید، یک صدای بلند می شنوید.

مقالات دیگر وستینال

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هر سوالی داشته باشید در واتس اپ پاسخ خواهیم داد