گیربکس چیست ؟

هر خودرویی برای حرکت نیاز به یک عامل تولید کننده‌ نیرو و یک عامل انتقال دهنده‌ آن دارد. تولید کننده نیرو در خودرو موتور یا پیشرانه می باشد. انتقال دهنده هم سیستمی تشکیل شده از بخش‌های مختلف است که عمل انتقال نیرو را در کنار هم و به صورت پیوسته انجام می‌دهند. در حقیقت نیروی تولید شده توسط موتور ، باید توسط یک سیستم انتقال دهنده، به چرخ‌ها منتقل شود.

سه بخش اصلی این سیستم انتقال دهنده شامل کلاچ، جعبه دنده یا گیربکس ( gearbox ) و دیفرانسیل هستند که در میان آنها جعبه دنده از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به جعبه‌دنده اصطلاحا گیربکس هم می‌گویند. اهمیت این بخش از خودرو می‌تواند در حد موتور یا مولد نیرو محسوب شود. تعمیرات گیربکس نیاز به تخصص بالایی دارد و توجه به حفظ سلامت آن نیز در اولویت‌های نگهداری اصولی خودرو است.

اجزا گیربکس

  •  شفت ورودی ( خروجی از کلاچ )
  •  شفت خروجی ( تمام دنده ها به طور هرز روی آن قرار دارند )
  •  برنجی ( هم دور کننده دور دو چرخ دنده برای تعویض دنده )
  • توپی ( کشویی روی آن حرکت رفت و بگشتی میکند )
  • کشویی ( به دنده ها قفل می شود و موجب تعویض دنده می شود )
  • ماهک ( حرکت دسته دنده را به کشویی می دهد )
  • محور زیر ( محوری است که دنده ها روی آن پرس شده اند )
  •  چرخ دنده های ۱ و ۲ و ۳ ( دنده ۴ چرخ دنده ندارد )
  •  برنجی ( هم دور کننده دور دو چرخ دنده برای تعویض دنده )
گیربکس چگونه عمل می کند

جعبه دنده چیست

وظایف و عملکرد gearbox

گیر ها یا چرخ دنده ها  برای انتقال نیرو از یک قسمت ماشین به قسمت دیگر استفاده می شوند. به عنوان مثال ، در یک دوچرخه چرخ دنده ها (با کمک زنجیر) نیرو را از رکاب به چرخ عقب می رسانند. به طور مشابه ، در اتومبیل ، چرخ دنده ها نیرو را از میل لنگ (محور چرخشی که نیرو را از موتور می گیرد) به میل سوپاپ در حال حرکت در زیر ماشین منتقل می کنند و در نهایت چرخ ها را تغذیه می کند.

موتورهای احتراق داخلی با سرعت بالا کار می کنند ، بنابراین کاهش دنده  برای انتقال نیرو به چرخ های محرک ، که بسیار کندتر می چرخند ، ضروری است.

گیربکس با  دارا بودن چرخ دنده مختلف شرایط را برای  رانندگی در موقعیت های مختلف امکان پذیر می کند مثلا : بالا رفتن از تپه ، یا کروز بر روی سطوح .  هرچه دنده پایین تر باشد سرعت چرخ ها نسبت به دور موتور کندتر می شوند.

عملیات انتقال گشتاور خروجی موتور به چرخ‌ها ، توسط مجموعه‌ای از چرخ‌دنده‌ها انجام می‌دهند، که روی دو میله (شَفت) ورودی و خروجی قرار دارند. کلاچ مورد استفاده در گیربکس، از نوع خشک بوده و معمولا عملیات انتقال قدرت، توسط پدال کلاچ پایی یا دسته ی دنده دستی، انجام می‌گیرد.

آیا خودروهای دستی مصرف سوخت بیشتری نسبت به خودروهای اتوماتیک دارند؟

راندمان سوخت خودرو به عوامل مختلفی از جمله اندازه موتور، وزن خودرو، سبک رانندگی و نوع گیربکس بستگی دارد. به طور کلی، خودروهای اتوماتیک کمی مصرف سوخت بیشتری نسبت به خودروهای دستی دارند. دلیل آن این است که گیربکس های اتوماتیک انرژی بیشتری برای تعویض دنده ها مصرف می کنند، زیرا به مبدل گشتاور نیاز دارند که از مایع برای انتقال نیرو از موتور به گیربکس استفاده می کند. علاوه بر این، گیربکس های اتوماتیک نسبت به گیربکس های دستی سنگین تر هستند که باعث افزایش وزن خودرو و کاهش بهره وری سوخت آن می شود.

آدرس تعمیرگاه وستینال 

تهران ، خ دماوند ، نرسیده به سه راه تهرانپارس ، پلاک60

شماره تماس تعمیرگاه وستینال 

09128682286

ساعات کاری:

یکشنبه-جمعه :  9:00 – 19:00

شنبه : تعطیل

فیلم تعمیر و تعویض گیربکس دستی در تعمیرگاه وستینال

علائم خرابی گیربکس

اگر می خواهید از هزینه های تعمیرگاه جلوگیری کنید ، این نشانه های کوچک را نادیده نگیرید. تعمیر گیربکس یکی از پرهزینه های قطعات خودرو است که در صورت خرابی بسیار پردردسر است که  باید در نگهداری از آن  دقت به عمل اورید.

در ادامه برای شما  نشانه هایی را معرفی می کنیم که پیش از خرابی این قطعه وجود اختلال در ان را به شما گوشزد می کنند.

چراغ های هشدار روی داشبورد

چراغ های روی داشبورد به دلایل مهمی روشن می شوند. حواستان را به چراغی که دمای گیربکس ( دمای موتور ) را نشان می دهد بدهید که احیانا دمای مایع ان بالا نرفته باشد. هرچند  این چراغ ممکن است نقص در گیربکس7 باشد و حتی ممکن است در خارج از جعبه دنده باشد و بهتر است که هرگونه مشکل احتمالی توسط یک مکانیک حرفه ای بررسی شود.

نشت مایعات و پایین بودن میزان آن

این احتمالاً آسانترین علامت در لیست ما است که قابل تشخیص است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که با قرار دادن چند تکه کاغذ یا مقوا  در زیر ماشین ، نشتی را  بررسی کنید. به دنبال رنگ قرمز مایع انتقال دهنده باشید که دارای بوی شیرین است. برخلاف روغن موتور ، میزان مایع انتقال دهنده شما باید ثابت بماند بنابراین هرگونه نشانه ای از این مایع در زیر اتومبیل نشان دهنده نشت است.

اگر سطح مایعات را بررسی کردید و پایین تر از حد انتظار بود ، احتمال نشتی وجود دارد:

  • این مشکل نشانه فیلتر گرفتگی یا پلاگین شل است
  • مهره یا واشر فرسوده
  • محورهای فرسوده در وسیله نقلیه محرک چرخ جلو
  • مشکلات در دسته موتور و دسته گیربکس
  • شل شدن پن گیربکس یا نشتی آن
  • شافت از تعادل خارج شده
تعمیر گیربکس

علائم خرابی گیربکس

بو

بوی  سوختنی  که رایحه ای شیرین و ترش را در خودرو شما پخش می کند ، نشان می دهد زمان آن رسیده است که مایع انتقال دهنده ( واسکازین ) را تغییر دهید. اگر مایعات سیستم را به خوبی روان نمی کند ، وقت آن فرا رسیده است  تغییری برای جلوگیری از سوختن آن انجام دهید.

هنگامی که مایع گیربکس بوی سوختگی می دهد ، ممکن است نشانه آن باشد که گیربکس شما  به زودی تقریباً کارش تمام می شود. برای جلوگیری از برخی آسیب ها و هزینه های جدی ، سریع آن را توسط یک متخصص حرفه ای بررسی کنید.

سروصدای واضح

در حالی که راننده در سکوت دنده را عوض می کند،  اگر صدای کوبیدن یا خم شدن به گوش برسد  در حالی که ماشین به طور معمول حرکت  می کند ، این علامت واضحی برای وجود دنده ها و قطعات شل در کلاچ است. هرچه صداها بیشتر شود ، قطعات شلتر شده و احتمال آسیب دیدگی بیشتر می شود.

مواظب  سر و صدا باشید ، اینها  ممکن است نشانه ای از فرسودگی یاطاقان دنده های گیربکس شما باشد و لازم باشد گیربکس را تعویض نمایید.

در هنگام تعویض دنده صداهای سنگ زنی ناگهانی و ناخوشایند ممکن است به این معنی باشد که کلاچ شما  فرسوده شده است  و یا همگام کننده ها آسیب دیده اند.

عملکرد غیرمعمول

شما اتومبیل خود و نحوه کار آن را می دانید. اگر دنده شروع به عملکرد غیرطبیعی کند مثلا  بدون دلیل شروع به تعویض کند ، اگر دربزرگراه  هستید و گیربکس دستی شما به دنده دیگری تغییر می کند یا گیربکس اتومات می لغزد ، و در تعویض دنده  مشکل دارید. این ها نشانه مشکل در گیربکس است.

همچنین تاخیر در عملکرد گیربکس یکی دیگر از علائمی است که نباید از آن اجتناب شود. آیا ماشین شما قبل از رانندگی و جلو رفتن کمی وقت می برد؟  اگر کلاچ را پایین آورده اید و آن را تا نقطه گاز گرفته اید ، اما هنوز زمان لازم است تا حرکت کنید ، این نشانه ی ان است که قطعه در حال خراب شدن است.

  • مشاوره رایگان

تعویض گیربکس خراب

تعویض گیربکس یکی از کارهای پیچیده ای  است که می توانید در گاراژ خانه خود انجام دهید ، با کمی آماده سازی و برنامه ریزی قبلی  می توانید آن را در حدود یک روز کاری هشت ساعته به پایان برسانید.

1.آماده سازی

همانند تمام کارهای مکانیکی مربوط به اتومبیل ، شما باید در یک سطح خشک و صاف تعویض gearbox خود را انجام دهید. . باتری ماشین را جدا کرده و مطمئن شوید که نور کافی برای دیدن اطراف و زیر وسیله نقلیه را دارید. برای فعالیت های پیچیده ای  تعویض گیربکس ، توصیه می شود هم کاری داشته باشید تا در صورت لزوم از وی کمک بخواهید.

2. قطع اتصالات gearbox

ابتدا قسمت بالای چرخ دنده را بچرخانید تا جدا شود . سیم های الکتریکی را که به جعبه دنده می رسند جدا کنید.

به شما توصیه می شود که بر روی میل لنگ  علامت گذاری کنید تا  گیربکس جدید را در جای مناسب وصل کنید و تمام سیمها را با استفاده از نوار برچسب بزنید تا در اتصال مجدد به مشکل برنخورید .

3. انتقال مایعات

مرحله بعدی برداشتن پیچ و مهره های شافت خروجی است. به این منظور شما باید ظرفی را در زیر محفظه داخلی قرار دهید تا مایع انتقالی را که در طی این فرآیند به بیرون نشت می کند ، جمع کنید. کابل speedo را بهمراه سایر قسمت هایی که هنوز به گیربکس متصل هستند جدا کنید و اکنون آماده برداشتن کامل آن  هستید.

4.گیربکس را بردارید

هر جعبه دنده یک وسیله سنگین و قابل توجه خواهد بود که هنگام برداشتنش از اتومبیل باید از  آن مراقبت شود.در زیر جعبه دنده جک اتومبیل قرار دهید و سپس پیچ و مهره های اتصال آن را به موتور باز کنید و ان را جدا نمایید.

5. نصب و راه اندازی

اگر دستورالعمل های بالا را به درستی دنبال کرده اید ، باید آماده نصب گیربکس جایگزین باشید. وقتی جعبه دنده قدیمی را خارج کردید ، گیربکس جدید را روی جک بگذارید و به دقت در زیر وسیله نقلیه خود بلغزانید تا در محل مناسب برای اتصال مجدد با موتور قرار گیرد.

پیچ و مهره هایی که گیربکس را نگه داشته اند دوباره به موتور و عضو جدید متصل کنید تا اطمینان حاصل شود که در محکم ترین حالت ممکن قرار دارند.

6.اتصال مجدد

این جایی است که برچسب زدن شما نتیجه خواهد داد. به سادگی هر یک از سیم ها را به جای صحیح جعبه دنده متصل کنید و اطمینان حاصل کنید که میل لنگ در جای مناسب قرار گرفته است. اگر به هر سیم برچسب مشخص و دقیق داده باشید ، این باید یک فرآیند سریع و آسان باشد.

و در نهایت

تعمیر گیربکس

تعمیرگیربکس در مرکز وستینال

شناسایی مشکلات ماشین شما حتی برای مکانیک های کاملاً آموزش دیده همیشه آسان نیست. به یاد داشته باشید که اگر فکر می کنید چیزی در اتومبیل  درست نیست ، باید بلافاصله  ، به تعمیرگاه مکانیکی خودرو مراجعه کنید پیش از اینکه یک مشکل هزینه بردارتری ایجاد شود .

هر علامتی که نشان می دهد دنده های ماشین شما به درستی کار نمی کنند دلیل کافی برای ورود به تعمیرگاه است. قبل از اینکه خسارت بیشتری وارد شود یا اینکه متوجه خرابی در بزرگراه  شوید ، حتماً ماشین خود برای کارشناسی توسط متخصصین ببرید.

وستینال با سابقه طولانی در تعمیرات گیربکس و دارا بودن متخصصین در این زمینه یاری رسان شماست. کافیست فرم را پر کرده و منتظر تماس ما باشید . همچنین می توانید به صورت حضوری به ادرس درج شده مراجعه فرمایید.

نمونه کار های تعمیرات گیربکس خودرو در تعمیرگاه وستینال

تعمیرات گیربکس خودروی پژو 206
فیلم تعویض کابل تعویض دنده لیفان 620
تعمیرات گیربکس خودروی جک S5
تعمیرات گیربکس خودروی جک S5

تعمیرات گیربکس لیفان 620

راننده هوشیار می تواند از آسیب های جدی به خودرویش جلوگیری کند و همچنین در هزینه های خود صرف جویی نماید . یکی از این رانندگان هوشیار مراجعه کننده ای بود که به سبب تغییرات و مشکلاتی که در تعویض دنده خودرو لیفان 620 خود داشت به تعمیرگاه وستینال آمد و درخواست برسس خودرویش را داشت .

تکنسین وستینال پس از بررسی این ماشین دریافتند که در بخش کابل تعویض دنده لیفان 620 این راننده مشکلاتی وجود دارد ؛ پس از اعلام مشکل به مالک خودرو و دریافت تایید وی برای تعویض کابل تعویض دنده لیفان ، اقدام به رفع مشکل کردند .

تعمیرات گیربکس لیفان 60

هر سوالی داشته باشید در واتس اپ پاسخ خواهیم داد