فلایویل چیست ؟

هر اتومبیلی فلایول ( flyweel )  دارد. این قطعات دیسک های فلزی سنگین هستند و قطر آنها بین 12 تا 15 اینچ است و دارای دندان های به دور خود می باشند. آنها به عقب میل لنگ ، بین موتور و گیربکس متصل شده اند.

گاهی اوقات هنگام اتصال به گیربکس اتوماتیک به آنها صفحات فلکس گفته می شود و در این حالت نسبت به فلایویل های  استفاده شده در سیستم انتقال قدرت دستی سبک ترند.

عملکرد فلایول اهداف زیر را دنبال می کند

1. روشن کردن موتور

دندانه های که در دور فلایول قرار دارند به روشن شدن موتور کمک می کنند. استارت موتور دارای یک دندانه کوچک بنام بندیکس می باشد که هنگام چرخاندن کلید به فلایویل متصل می شود.

ترکیب بندیکس و استارتر خودرو ، باعث چرخش فلایول شده و میل لنگ را نیز می چرخاند و چرخه فشرده سازی لازم برای راه اندازی موتور را آغاز می کند. پس از روشن شدن موتور بندیکس عقب می رود تا فلایویل بتواند آزادانه بچرخد.

2. هموار کردن سرعت موتور

چون قدرتى که از طرف پیستون به میل لنگ داده مى شود، یکنواخت نیست سبب مى شود که سرعت میل لنگ کم یا زیاد شود. اینرسى فلایویل تمایل دارد که آن را با سرعت ثابت حرکت دهد بنابراین فلایویل در زمانی که میل لنگ تمایل به افزایش سرعت داشته باشد قدرت را گرفته و هنگامى که تمایل به کاهش سرعت داشته باشد ،قدرت به آن پس مى دهد.

این عمل ضربات وارده از پیستون را خنثى کرده و مانع شکستن و پیچش میل لنگ مى شود. بزرگى و سنگینى فلایویل نسبت عکس باتعداد سیلندرها دارد، مثلا فلایویل خودروی چهار سیلندر از فلایویل خودروی هشت سیلندر بزرگ تر و همین طور سنگین تراست.

3. متعادل سازی موتور

از آنجا که پیستون ها از مرکز میل لنگ جابجایی می یابند ، موتور هر کدام از پیستون ها را در زاویه مختلف ، می لرزاند و تکان می دهد.

وزن زیاد فلایویل در برابر این حرکت متقابل  مقاومت می کند و به ایجاد ثبات و تعادل موتور در پایه های آن کمک می کند و باعث کاهش لرزش در سرتاسر خودرو می شود

4. کاهش فشار پیشرانه

با تثبیت حرکت موتور و هموار کردن سرعت آن ، فلایول باعث کاهش فرسایش در سایر اجزای پیشرانه می شود. اگرچه موتور و شافت گیربکس موازی یکدیگر هستند ، اما اتصالات بین گیربکس و محور ( چرخ ) اینگونه نیستند.

همه چیز راجب فلایول

آیا همه خودروها چرخ فلایول دارند؟

فلایویل معمولاً در خودروهای مجهز به گیربکس دستی استفاده می‌شود، بنابراین بله، هنوز هم در اتومبیل‌ها و موتورسیکلت‌های مدرن کاربرد دارند.

خودروهای گیربکس اتوماتیک فلایویل ندارند. یک گیربکس اتوماتیک به جای فلایول، دارای دندانه های چرخ دنده حلقه ای بر روی یک صفحه انعطاف پذیر است.

 علائم خرابی فلایول

با توجه به سن و شرایط آن ، ممکن است قطعه به تعویض نیاز داشته باشد. چهار علامت که نشان می دهد فلایول شما بد عمل می کند در زیر قرار داده شده است :

لغزش دنده

لغزش دنده ها معمولاً زمانی اتفاق می افتد که دنده های خود را افزایش دهید. به عنوان مثال ، شما ماشین خود را از دنده دوم به دنده سوم میرسانید همانطور که دنده تعویض می کنید موتور شما دور می زند و می توانید بگویید که دنده تعویض نکرده است. اتومبیل شما احتمالاً دوباره به دنده ای که سعی کرده اید از آن جلو بروید لیز خورده است.

متأسفانه ، لیز خوردن دنده ها نیز نشانه ای از مشکلات کلاچ است. به همین ترتیب ، اگر دچار لیز خوردن ، دنده می شوید ، باید به دنبال علائم دیگر باشید تا بتوانید خراب بودن کلاچ یا فلایول را تشخیص دهید.

 کلاچ دچار لرزش می شود

هنگامی که روی کلاچ خود پا می گذارید ، انتظار دارید یک پدال صاف احساس کنید که با فشار دادن آن به پایین فشار می آورد. اگر فلایول شما خراب شود ، پدال صاف را احساس نخواهید کرد. به محض قرار دادن پا روی کلاچ یا فشار دادن کلاچ  به پایین ، ممکن است احساس لرزش کنید. وقتی کلاچ را فشار می دهید ، لرزش بیشتر می شود.

بوی سوختگی احساس می کنید

رایحه ای سوزان که هنگام تغییردنده  یا افزایش دنده بیشتر احساس می شود ، می تواند هم مشکلات کلاچ و هم مشکلات فلایول  را نشان دهد، بوی آن در کابین اتومبیل قابل توجه است.

اگر از اتومبیل خود پایین بیایید و کاپوت خود را بالا ببرید، احتمالاً متوجه رایحه نمی شوید. این یک شاخص کلیدی است که نشان می دهد مشکل از کلاچ یا فلایول است و  خرابی موتور علت آن نیست  .

اگر بوی سوزاننده ای احساس می کنید که بوی آن مانند لاستیک سوزان است ، احتمالاً مشکل کلاچ دارید. اگر بوی سوزان بیشتر شبیه سوختن نان تست است ، به احتمال زیاد فلایول دلیل این مشکل است .

تلق تلق و لرزش کلاچ

تلق تلق کلاچ زمانی اتفاق می افتد که آن را برای تعویض دنده آزاد کنید. به جای جابجایی روان ، احساس درجا زدن یا لرزش دارید که اصطلاحاً تلق تلق هم نامیده می شود. این حالت را ممکن است هنگام تعویض دنده احساس کنید و حس کنید اتومبیل شما متوقف خواهد شد ،  یا ممکن است ماشین شما واقعاً متوقف شود.

هنگام شروع رانندگی حین  یک توقف ، مانند پس از توقف در چراغ قرمز یا تابلوی توقف ، احتمال زیاد کلاچ تلق تلق می کند.

با این حال ، هر زمان که دنده تعویض می کنید ممکن است رخ دهد. این حالت کلاچ می تواند به علت مشکلات مختلفی از مسائل مربوط به کلاچ باشد.

اگر علائمی از تلق تلق کلاچ مشاهده کردید ، به دنبال نشانه های دیگری بگردید تا به شما کمک کند که تشخیص دهید مشکل از فلایویل یا قسمت دیگری است.

علائم خرابی فلایول

تعویض و تعمیر فلایول

تعویض flyweel موتور کاری حساس و دقیق است و  درصورتی که  کاملاً با عملکرد داخلی اتومبیل آشنا نیستید بهتر است به یک تعمیرگاه مطمئن در زمینه تعمیرات موتور مراجعه کنید.  فلایویل موتور در حالت عادی از دوام بالایی برخوردار است ، اما اگر دندانه های ان  فرسوده شود  ، که در نهایت این کار انجام می شود ، و با تعمیر مشکل برطرف نشود ، نیاز به تعویض دارد.

روند جایگزینی به خودی خود بیش از حد پیچیده نیست. سخت ترین قسمت تعویض فلایویل دسترسی به این قطعه است.

مرحله اول

شافت درایو را بردارید
دیفرانسیل را از شافت درایو جدا کنید. شافت درایو توسط چند پیچ وصل می شود. در هر انتهای آن یک مهره وجود خواهد داشت.

اینها را با آچار بردارید. در زیر محلی که شافت درایو با سیستم انتقال قدرت در ارتباط است یک ظرف قرار دهید تا هر مایعی که از ان خارج شد به داخل ظرف نشت کند.

مرحله دوم

 اجزای دیگر را جدا کنید
باید اتصالات کولر را از گیربکس ، کابل سرعت سنج و خط اتصال شیفت جدا کنید. باید بتوانید این سه جز  را با استفاده از آچار قطع کنید.

مرحله سوم

گیربکس را جدا کنید

جک گیربکس در زیر جعبه دنده قرار دهید. آن را بلند کنید تا کاملا روی ظرف روغن بماند. با برداشتن مهره های نگهدارنده که آن را به بلوک موتور متصل می کنند ، گیربکس  را جدا کنید. پیچ و مهره های مبدل گشتاور را به فلایول بردارید. برای رسیدن به  فلایول  ، پس از جدا شدن جعبه دنده ، آن را به سمت عقب ماشین بکشید.

مرحله چهارم

فلایول قدیمی را جدا کنید 

فلایول با پیچ های نگهدارنده در جای خود نگه داشته می شود که می توانید آن را در مرکز این قسمت پیدا کنید. اینها را با آچار جدا کنید و سپس فلایول را  از میل لنگ خارج کنید. فلایول جدید  را جایگزین  قدیمی نمایید و با  پیچ و مهره ان را محکم کنید.

مرحله پنجم

گیربکس را دوباره وصل کنید

جعبه دنده را در جای خود وصل کنید. اطمینان حاصل کنید که مبدل گشتاور به درستی با سوراخ های چرخ دنده مطابقت دارد. مهره های نگهدارنده را محکم کنید تا در جای خود محکم شود.

دوباره با استفاده از آچار دو خط کولر گیربکس را دوباره وصل کنید. کابل سرعت سنج و همچنین خط اتصال شیفت را دوباره وصل کنید.

مرحله ششم

Drive Shaft را دوباره نصب کنید

برای تعویض شافت درایو ، پشت آن را در برابر دیفرانسیل قرار دهید. پیچ و مهره هایی را که در مرحله 1 برداشته اید برگردانید و آنها را به اندازه کافی  محکم کنید. همچنین باید مایعات را به گیربکس بازگردانید.

مرحله هفتم

خودرو را تست کنید
وقتی همه چیز دوباره جمع شد ، اتومبیل را امتحان کنید تا مطمئن شوید که فلایول  جدید مطابق هدف کار می کند.

تمامی این اقدامات در صورتی به درستی انجام می شود که فرد انجام دهنده تسلط بالایی در امور اتومبیل داشته باشد. در صورتی که شما از این دسته افراد نیستید بهتر است با همکاران مکانیک ما در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.

فرم  را پر نمایید و منتظر تماس از مجموعه وستنیال برای برطرف کردن مشکل اتومبیل خود باشید.

  • مشاوره رایگان

آدرس تعمیرگاه وستینال 

تهران ، خ دماوند ، نرسیده به سه راه تهرانپارس ، پلاک60

شماره تماس تعمیرگاه وستینال 

09128682286

ساعات کاری:

یکشنبه-جمعه:  9:00 – 19:00

شنبه: تعطیل

هر سوالی داشته باشید در واتس اپ پاسخ خواهیم داد